Hvordan introdusere en kattunge til en hund?

Det er mange hensyn å ta når man skal introdusere familiens overhode for et nytt familiemedlem. Om dere allerede har en godt integrert hund i familien, vil et nytt kjæledyr kunne forringe balansen. Spesielt hvis det er et lite kattedyr som skal inkluderes inn i familien. Så hva skal man tenke på i slike situasjoner? En hund har et instinkt som gjør at katter gjerne er noe de ønsker fjerne fra sitt territorium. Dette er en generell leveregel og slettes ikke gjeldende for alle hunder. Her handler det om å vite hvilken personlighet din hund har og hvor gammel den er. Jo eldre, jo mindre aggressiv nysgjerrighet vil du nok oppleve i introduksjonstiden. Det tar nemlig litt tid å få en hund og katt til å trives sammen. Er det en kattunge som skal introduseres, vil ikke kattungen ha bygd opp forutsetninger til å skjønne at en hund kan være farlig.

Bygg et trygt miljø

Det er mange som gjør feil når hund og katt møtes for første gang. Mange overbeskytter gjerne katten ved å skjerme hunden fra å hilse på dette lille dyret som invaderer hjemmet. En kattunge vil ikke ha de naturlige instinktene likt en voksen katt, slik at man må ta hensyn til at katten trenger å få bukt med nysgjerrigheten sin. En hund som gjerne er alt fra dobbel til fem ganger så stor som den lille katten vil være et naturlig mål å utforske først for kattungen. Derfor er det viktig å sørge for at hunden holdes litt i sjakk. Her er det viktig at man ikke overdriver, dette er tross alt hundens territorium og hunden må ikke få følelsen av at den mister det. Dette gjelder også motsatt, om det er en hund som skal flytte inn til en kattefamilie. barn og hund må gjerne være de som forholder seg rolig når en liten kattunge skal utforske sitt nye hjem. Det handler om å trygge miljøet til den nye beboeren.

Man må være tålmodig

Å introdusere et nytt kjæledyr er en omstendig prosess. Det handler om markering av territorier, lukter og ikke minst instinktet til hunder og katter som gjør at det kan være greit å passe på ytterdører for å forebygge en vill jakt imellom de to nye bekjente. Et godt tips til å en rolig introduksjon er å holde hunden og katten i samme rom, men adskilt og i kontrollerte former. La dem få se på hverandre og stirre ut den verste frykten, slik at de kan bli trygge på bevegelsene til hverandre. Etterhvert er det luktene som må forenes. Det er her dyrenes anerkjennelse til hverandre er enklest. Får dem tak i luktene til hverandre, skaper det en trygghet som reduserer sjansen for hissige anfall mot hverandre. Deretter vil det utvikle seg som hvilket som helst bekjentskap. Trygge rammer mellom hunder og katter er essensielt for å få til en god overgang.

groovy