Vi kan ikke si med sikkerhet hva hunden tenker!
Vi som driver med hund og har levd med hund hele livet, ønsker ofte at vi kunne vite hva hundene tenker. Det er jo ofte tydelig at noe foregår inne i hodet på vår firbente venn, men det kan være vanskelig å sette fingeren på hva det nettopp er. Vi mennesker har jo en tendens til å overføre våre tanker og uttrykk til hundene, og da tyder vi ofte ansiktsuttrykkene til en hund på samme måte som om det var et menneske som gjorde den samme grimasen. Men, du skal ikke ha mye erfaring med hunder for å vite at å flekke tenner ikke er et tegn på glede, og selv om hunden “smiler”, betyr det ikke at den er glad.
Har man litt erfaring med å jobbe med mennesker, vet man jo at selv vi, som er av samme art og på alle måter egentlig er veldig like, kan tenke på svært forskjellige måter. Selv den beste politietterforsker sliter med å se om noen lyver eller ikke, og selv en såkalt løgndetektortest kan man lure hvis man vet hvordan den fungerer. Noen av oss klarer oss med lite og er fornøyde med det, mens andre ønsker bare å få mer og mer hele tiden. Det er derfor ikke rart at vi ikke kan forstå oss helt på hva som foregår inne i hodet til en hund. Men, jeg er ganske sikker på at hunder er lykkelige, siden de slipper å bekymre seg for mennesketing som lønn, skatt, penger og gjeld. Heldigvis finnes det måter å samle gjelden på, og du kan se centum.no for å få et uforpliktende tilbud på lån. Det er greit å få orden på ting, og det kan også virke som hunder trives best når virkeligheten er som den er, og du ikke lurer den med tryllekunster.
Kan lures akkurat som mennesker
Vi har jo i det siste sett flere eksempler på virale videoer hvor folk prøver å lure hundene sine. Et av disse er et triks hvor man stiller seg i døråpningen med et teppe foran seg, og når man slipper teppet tar man også noen skritt til siden, slik at det ser ut som om man har forsvunnet. Det er mange hunder som har gått på dette trikset, og det er jo tydelig å se at de tror at du forsvinner. Espen Sjøberg og Magnus Blygstad er stipendiater ved institutt for adferdsvitenskap, og mener at vi må være forsiktige med å gi hundene menneskelige egenskaper. Det er ifølge dem, lettere å forstå de om man beskriver hva den gjør, i forhold til å prøve å forstå aniktsuttrykkene, som ikke bør tolkes som om hunden var et menneske. Selv om et smil kanskje er universielt blant mennesker over hele kloden, betyr det faktisk ikke glede for vår nærmeste slektning, sjimpansen. Om du ser en sjimpanse smile, er den enten redd eller sint, og viser tennene sine som et tegn på aggresjon. Prøv heller å forstå dyr på deres egne premisser.